50 jaar op weg naar een inclusieve samenleving in Kortrijk

Een woordje van de ontwikkelaar van het kunstwerk n.a.v. ’50 jaar SAPH’:

Een spontane ontmoeting tijdens een vernissage in Torhout bracht Christophe & Karine op mijn pad.

Zij spraken met passie over SAPH, de werking, de mensen… vooral ook het 50 jarig bestaan van SAPH en dat dit niet zomaar kon passeren. Christophe wou zo graag alle leden & hun werking waarderen en dacht aan een leuke attentie. Een geschenk wat zou laten zien wie de leden zijn en wie hun teamgenoten zijn. Want… weet ieder van jullie wie de andere leden zijn en wat ze doen?

Per direct kon ik ervaren waar deze organisatie en zijn leden voor staan: samen, warm & oprecht, waardering & dankbaarheid en vooral uniek. Verbonden door ieders kwetsbaarheid, de noden die dit met zich meebrengen en de strijd om gezien te worden, erkenning te krijgen.

Deze ervaring bracht meteen 100 & één creatieve ideeën… Mijn gedachten werden bevestigd door het bekijken van ieders website: kleur, eenvoud in lijn en een krachtige symboliek in ieders logo.

De tekens waren er, het was niet meer dan mijn taak om ze in het licht te zetten en bij elkaar te brengen… en zo ontstond dit werk met volgende insteek:

Het platform: een sterke basis voor de rol die SAPH inneemt als brug tussen jullie en de maatschappij. SAPH is als het ware een platform om ieder van jullie op de kaart te zetten en zichtbaar te maken in de maatschappij zodat jullie gehoord worden.

Het centrale plaatje: de groep… als ware een gigantisch team van unieke organisaties, met elk hun eigenheid en gedrevenheid. Voelbaar gepassioneerd voor de zorg die elk van hun leden nodig hebben. Elke organisatie heeft een krachtig logo, kleurrijk en eenvoudig in de lijnen van het ontwerp.

De ‘rode draad’ wat we hier voorstellen door een verflijntje… de rode draad als verbinding tussen ieder van jullie als organisatie maar nog meer staat voor de kwetsbaarheid in de beperkingen waar jullie elke dag mee geconfronteerd worden.

Het kader… staat voor samen… een eenheid!

Uit de enkele gespreksmomenten die er waren kon je voelen dat de eenvoud van de lijnen en de kracht van de kleuren in elk van de symbolen ook meteen een inspiratie waren voor nieuwe ideeën om elk lid & hun werking nog meer zichtbaar te maken. Vele ‘tegelideeën’ werden genoemd, als een reële mogelijkheid om in de toekomst mee aan de slag te gaan en activiteiten te organiseren.

Ik hoop dat dit werk ieder van jullie mag beroeren, dat jullie de verbondenheid ervaren en vooral de warmte & dankbaarheid beleven die het mij bracht toen ik dit werkje mocht creëren.

Cindy Eyckmans

Beschrijving afbeelding: een vierkant bord, op de achtergrond het logo van de adviesraad met op de voorgrond houten blokjes met daarop afbeeldingen gebaseerd op de logo’s van alle ledenverenigingen. Een rode lijn kronkelt zich doorheen de blokjes.