In zijn speech roept schepen De Coene op ons massaal te laten vaccineren. Maar hij heeft ook nog een leuke verrassing voor de SAPH in petto!

Bekijk op YouTube de video-opname van Philippe De Coenes toespraak, voorzien van ondertiteling. Of lees hieronder de volledige tekst van de toespraak. Verder kunt u ook de nieuwjaarstoespraak van onze voorzitter, Chris Iemants, bekijken en nalezen.

Nieuwjaarswensen van schepen Philippe De Coene

Dag beste mensen,
Beste leden van de Adviesraad voor personen met een handicap,

Als schepen wil ik u in naam van het stadsbestuur van harte geluk wensen voor het nieuwe jaar. Het allerbeste voor u en uw familie. Een goede gezondheid, zeker in deze tijden. En in deze moeilijke tijden veel voorspoed in het jaar 2021.

Samen tegen corona: laat u vaccineren!

Het is een bijzonder moeilijk jaar dat we hebben afgesloten. Wie had vorig jaar, toen we elkaar ontmoetten, gedacht dat we zo’n moeilijk jaar gingen hebben. In de lente een eerste golf, dan een tweede golf, en laat ons hopen geen derde golf. We moeten er alles aan doen, samen, om dit te vermijden.

Misschien als ik een eerste advies mag geven, meestal komt het advies wel van jullie, laat u alstublieft mee vaccineren. De stad doet er alles aan om zo veel mogelijk mensen te vaccineren van onze bevolking. Het gaat om meer dan 77.000 mensen. We willen alle 18-plussers zeker vaccineren, en dit gaat ook over meer dan 60.000 mensen.

We starten natuurlijk met de meest kwetsbaren. We gaan naast de bewoners in de woonzorgcentra, de mensen in het ziekenhuis, de mensen in de eerstelijnszorg, de 65-plussers en mensen met chronische aandoeningen als eersten vaccineren.

Doe daar aan mee! Wees daar snel bij! Elke dag gewonnen, elk uur telt. We mogen ons niet inbeelden dat mensen ziek worden als er een vaccin voorhanden is. We zetten onze beste krachten in. We organiseren ons tot en met om deze vaccinatiecampagne tot een succes te brengen.

Nieuwe projecten: naar een optimaal toegankelijke stad

Zoals ieder jaar wil ik opnieuw enkele goede afspraken maken. Ook dit jaar hebben we enkele nieuwe projecten op stapel staan. We starten binnenkort met de bouw van een nieuw woonzorgcentrum in de Condédreef. In de maand mei kunnen we het vernieuwde Begijnhof openen. Hopelijk kunnen we jullie dan coronaproof verwelkomen. We hebben alles op alles gezet om de site toegankelijk te maken.

Dit houdt ons ook bezig in alle andere projecten: het stationsproject, het nieuwe woonzorgcentrum Condé, de heraanleg van historisch Kortrijk, de vernieuwing van de kerk en het OC van Aalbeke,… Allemaal nieuwe projecten die optimaal toegankelijk gemaakt worden. Iedereen moet kunnen meedoen aan onze samenleving.

We hebben de voorbije jaren ook enkele personeelswissels gehad. Hanne Van Beneden is ondertussen programmaregisseur Samenleven geworden. Na de ondertussen afgelopen selecties zal de nieuwe medewerker starten vanaf 15 maart. In de lente van dit jaar dus. Laat ons hopen, na Nieuwjaar, op een zeer goede lente en het hernemen van een normaal leven.

Dankjewel en extra steun voor de SAPH

Ik wil jullie danken voor de inzet. Jullie zijn fantastische mensen. En als adviesraad een fantastische ploeg. Jullie zijn tegelijkertijd ook zeer kritisch, maar ook heel opbouwend. Als beleidsploeg hebben we dit ook nodig. We moeten een spiegel krijgen voor ons, om te zien waarmee we bezig zijn. We moeten samen opbouwen, want uiteindelijk streven we naar een betere stad Kortrijk en deelgemeenten. Letterlijk en figuurlijk toegankelijk voor iedereen.

We hebben nog een extraatje voorzien. De financiële ondersteuningsbijdragen voor de verenigingen van de Adviesraad bleven de voorbije jaren op eenzelfde niveau staan. Met het stadbestuur hebben we beslist om deze bijdragen te verhogen. Zodat jullie wat financiële reserve kunnen opbouwen.

Nogmaals hartelijk dank namens de volledige bestuursploeg van Kortrijk en een dikke merci voor al jullie inzet!

We mogen nog niet knuffelen, maar zodra dit kan, gaan we dat doen!