datum:
07/03/2020
categorie:
Nieuws
tags:
, ,

In september 2019 werd de Ieperse Stedelijke Adviesraad Toegankelijkheid (ISAT) opgericht. Een nieuw bestuur werd verkozen. Kathleen Bevernage werd voorzitter van de raad die bestaat uit dertig leden met en zonder beperking, waarvan er dertien een vereniging vertegenwoordigen.

Ze willen de drempel verlagen tussen mensen met toegankelijkheidsproblemen en het stadsbestuur en een brug zijn tussen beide partijen. Het is niet de bedoeling dat ze een klaagmuur worden, maar wel dat ze creatief meedenken aan oplossingen rond toegankelijkheid. En dan hebben ze het niet alleen over rolstoelgebruikers of blinde en dove mensen, maar ook over mensen die moeite hebben om teksten te begrijpen, mensen die beperkt zijn door financiële problemen, mensen met kinderwagens of boodschappentrolleys, mensen die moeten laden of lossen, anderstaligen en zelfs over vrouwen met hoge hakken. Ze willen advies geven aan handelaars die hun zaak willen aanpassen of mensen op weg helpen die een G-sportclub willen starten. Ze willen meteen betrokken worden als de stad bouwwerken of wegenwerken uitvoert, zodat ze als ervaringsdeskundigen advies kunnen geven.

Kathleen Bevernage is tevreden over de samenwerking met de stad. “Er is voor het eerst een schepen voor Toegankelijkheid. De stad Ieper heeft ook al verschillende zaken gerealiseerd, zoals een nieuwe toegangslift achteraan het Vleeshuis. Ook komen er twee extra parkeerplaatsen voor mensen met een beperking aan de achterzijde van Het Perron. Daarnaast zorgt de stad voor een doventolk bij onze vergaderingen, maar ook bij bepaalde evenementen.”

Op basis van artikel in Het Laatste Nieuws van 26 februari 2020