De Kindervriend in Rollegem behaalt als eerste in Vlaanderen het SMOG-label.

De Kindervriend biedt zorg, onderwijs en therapie aan voor kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Ze zijn het eerste centrum in Vlaanderen dat het SMOG-label ontvangt. SMOG staat voor Spreken Met Ondersteuning van Gebaren. De taal dient niet als vervanging van de gesproken taal, maar als ondersteuning.

Dat wil zeggen dat het kinderen met een verstandelijke beperking helpt om de gesproken taal beter te begrijpen. "Gesproken taal is heel auditief", zegt logopediste bij het onderwijs Hilde Vangeluwe, "Het is ook zeer vluchtig en dat vraagt veel inspanningen van onze kinderen om alles in één keer te begrijpen. Bij doven is gebarentaal een vervanging van het spreken, bij onze kinderen is het een visueel middel, een aanvulling."

Opleiding voor omgeving

De kindervriend in Rollegem heeft het label gekregen omdat het niet alleen SMOG-taal gebruikt, maar het ook aanleert aan de omgeving van de kinderen, zoals de ouders of begeleiders. 

"De taal bestaat uit 500 standaardgebaren en wordt van hand tot hand aangeleerd", vertelt Vangeluwe. "Het is belangrijk dat de kinderen de taal ook buiten school kunnen gebruiken en toepassen." Om dat te realiseren geeft de Kindervriend avondcursussen aan de ouders van de kinderen. 

Voor meer info; klik hier of stuur een e-mail naar mpi@kindervriend.be

Bron: vrt nws

Beschrijving afbeelding: centraal twee dames in het zwart gekleed met fluo groene pruik op en fluo groene handschoenen aan. Zij poseren voor het logo van de kindervriend met bovenaan een bordje SMOG. Twee andere dames houden een grote bloemenruiker vast.